Toneelgroep PPG Paletkwartet speelde van 10 t/m 13 sept '09
het spektakelstuk 'Het Gat van Wormer'.

willem dokter

De geschiedenis van Het Gat van Wormer

Het spektakelstuk 'Het Gat van Wormer' is gebaseerd op een ware geschiedenis. In september 1959 werd de rust in Wormer ruw verstoord door de vondst van een eigenaardig gat met een diameter van 60 centimeter op het land van boer Teun Jongert. Eigenlijk waren het twee gaten, want op het land van boer R. Grevers was ook zo'n gat ontstaan, maar hij had het snel gedempt omdat het gat een gevaar opleverde voor zijn koeien. Het gat van Jongert werd groot nieuws en trok zelfs filmploegen uit Amerika. Men dacht aan de inslag van een projectiel, dus verscheen Defensie, onder leiding van majoor J.J. Blommaart van de Explosieven Opruimingsdienst.

Er werd een poging gedaan om met groot materieel het gat verder uit te graven. De majoor was op een diepte van 28 meter wel op iets hards gestoten, maar moest toch opgeven omdat het budget van 2500 gulden na een week op was. Hij zocht de oorzaak in de inslag van een raket, mogelijk een trap van een Russische Spoetnik. Amerika zag wel wat in de mogelijke vondst van een Spoetnik, maar het ministerie van Defensie wilde geen buitenlandse pottenkijkers. Dat betekende het einde van het onderzoek, en daarmee is het raadsel nog steeds niet opgelost.

Op 19 augustus 1975 was er plotseling weer een gat, 600 meter oostelijker. Veehouder Willem Dokter aan de Dorpsstraat wist niet wat hij zag en dekte het af me planken. Weer een satelliet? Enkele Zaankanters hadden op het moment van de inslag een vuurbal boven Wormer gezien. Volgens archeoloog H. Altena van de Universiteit van Amsterdam kwam het door de voormalige waterputten.


richard kok

De productie

Geïnspireerd door verhalen en krantenberichten kreeg PPG-regisseur Richard Kok, samen met Dirk Hofland, een aantal jaren geleden het idee gekregen om iets te gaan doen met die verhalen. Zij dachten destijds aan een hoorspel op de radio. Door contact met Stichting De Kunst is het idee voor de locatievoorstelling ontstaan.

Foto linksonder: © Martin Mooij
Foto rechtsonder: © Jolanda Hoogendoorn

avondlicht

De locatie

Het weiland waarin het gat is ontstaan is prachtig, de uitzichten enorm en een verhaal komt meer tot leven als het dáár wordt verteld, waar de geschiedenis zich afspeelt. Bovendien blijkt dat er zelfs na 50 jaar nog voldoende herinneringen zijn aan het gebeuren in september 1959.