Toneelgroep PPG Paletkwartet speelde 10 t/m 13 sept '09
het spektakelstuk 'Het Gat van Wormer'.

Het project

PPG Paletkwartet was al geruime tijd voornemens om iets met 'Het Gat' te doen, maar de professionele ondersteuning van Stichting De Kunst uit Alkmaar gaf PPG net het zetje om tot deze grote productie te komen. Bij de De Kunst was er nieuw initiatief, genaamd 'De Bende van 30', die zich als doel stelde het culturele geheugen van gemeenten nieuw leven in te blazen. 'Het Gat van Wormer'paste perfect binnen die doelstelling.

Wat maakte dit spektakelstuk bijzonder?

Het stuk werd gespeeld in september 2009, exact 50 jaar na dato. Het historisch bewustzijn, de éigen geschiedenis van de leefomgeving wordt zo levend gehouden. Alle volwassen inwoners van Wormer hebben een eigen verhaal rond het mysterie van 'Het Gat van Wormer'. Het thema roept allerlei herinneringen op aan de jaren 50: de dorpse gemeenschap die geconfronteerd werd met de koude oorlog, de internationale betrekkingen, de militairen en de landspolitiek;

Het stuk werd gemaakt met meerdere disciplines:
toneel, zang en muziek.

Research en verloop

Er is onderzoek verricht door middel van het lezen van gemeentearchieven en krantenartikelen. Er zijn interviews met mensen geweest die nauw betrokken waren bij 'Het Gat'. Al deze mensen waren onverminderd enthousiast om iets te vertellen over dit stukje geschiedenis. Fondsen zijn aangeschreven en hebben hun financiële bijdrage toegezegd. Buurtbewoners zijn geïnformeerd en hebben hun ideeën en eigen verhalen aangeleverd.

Regisseur Richard Kok heeft het verhaal aan elkaar gesmeed, in eerste instantie met een schrijfster samen, maar later alleen.

Achter de schermen

Het weiland waarop werd gespeeld is eigendom van de gemeente Wormer en is gepacht door de fam. Praag uit Jisp. Het PPG Paletkwartet stelde het zeer op prijs gesteld dat zij hun land ter beschikking stelden. De buurt leverde een bijdrage aan het geheel door te helpen met decor en techniek, af en toe hun privacy af te staan en mee te denken. Een aantal vrijwilligers hielp met decor en techniek.


Het projectteam

 
Het artistieke team
Regie/tekst: Richard Kok
Productieleiding: Ellen Vermeulen
Vormgeving: Saskia Beentjes
Techniek: Huib Folmer en Boris Huijbers
Website/affiche/flyer: Frank de Lange

Acteurs
Aafke Minkes, Annette Brinkman, Charles Witberg, Elise Fernandez, Jan Muijs, Marcella Ermerins, Marene Kok, Olivia Blonk, Piet Paree, Pim Houthuijse, Rob Witbaard, Robin Witbaard, Ron Witbaard en figuranten.

Muzikanten
Bij de voorstelling wordt muziek ten gehore gebracht van de Zaanse band De Kift. Dit is een mix van punk, fanfare, rock en pop. De uitvoering hiervan is in handen van vier leden van voormalig Zaans ‘Caramba’, Geert Wolvers, Gert van Houts, Paul van der Velde en Jos Out, aangevuld met drie blazers: Bart Lust, Ruud Kleiss en Peter Roos.

Foto boven: © Martin Mooij
Foto onder: © Frank de Lange

de band de band